5 gode råd:

Sådan får du boligprojekterne til at blive en god investering

 

Danskernes indefrosne feriepenge bliver snart frigivet, og måske drømmer du om at bruge dem på nye trægulve, et lækkert køkken eller en klimavenlig energioptimering af boligen. Men hvad er egentlig en god idé at investere i, hvis du ønsker at øge boligens værdi – og hvad er ikke?

 

Et nyt samtalekøkken, solide plankegulve eller måske et eksklusivt orangeri? Udsigten til udbetalingen af danskernes indefrosne feriepenge har sat gang i boligdrømmene hos mange derhjemme, og hos gulvvirksomheden Timberman oplever man også en ekstraordinær stor interesse for at udskifte de gamle gulve med nye for at forbedre huset eller lejligheden:

 

- Vi får i øjeblikket usædvanligt mange henvendelser fra boligejere, som ønsker at investere de ekstra feriepenge fornuftigt ved at udskifte gulvene. Det er som udgangspunkt en rigtig god idé, men det er ikke alle projekter i boligen, der er lige gode investeringer – heller ikke i forhold til gulve. Derfor er det vigtigt, at man sætter sig ind i ejendomsområdet og finder ud af, hvad der kan betale sig på sigt, siger Mogens Fisker, som er adm. direktør hos Timberman.

 

For at hjælpe boligejerne har Timberman derfor allieret sig med ejendomsmægler Claus Nyrup Højsholt-Nielsen fra LokalBolig, der har mere end 20 års erfaring med salg af alt lige fra lejligheder i byen til store liebhaverejendomme. Han giver her fire gode råd til at forvandle boligprojekterne til en investering – og et enkelt råd til, hvad du ikke bør sætte dine penge i:

 

1. Gå efter vedligehold af boligen

Selvom det typisk ikke er en af de mange boligdrømme, er vedligehold ifølge Claus Nyrup Højsholt-Nielsen en af de bedste investeringer, man kan gøre. Er husets tag træt og slidt, eller hænger tapetet i laser, er det altid en god idé at istandsætte det:

 

- Jo mere velholdt boligen er, jo højere værdi har den også. I mange tilfælde kan det derfor typisk betale sig at pudse husets facade, male træværket eller udskifte gulvet. Det får en potentiel køber til at føle sig tryg og giver ofte et rigtigt godt indtryk af, at huset er i god stand, og at der ikke gemmer sig grimme overraskelser i kælderen eller på loftet, forklarer Claus Nyrup Højsholt-Nielsen.

 

Men det er ikke kun nu, man skal holde boligens stand ved lige. Man skal også huske at tænke i vedligehold på sigt og gøre det nemt for en kommende køber at holde boligen pæn og præsentabel uden at skulle bruge for meget tid. Det kan derfor være en fordel at anlægge en nem have med få bede, sætte aluminiumsvinduer i, som ikke skal males, og generelt gå efter rengøringsvenlige overflader.

 

2. Vælg lyset til

Lys, lys og atter lys. Man kan ikke få for meget lys ind i opholdsrummene, og Claus Nyrup Højsholt-Nielsen anbefaler derfor at male væggene i en lys farve og generelt vælge lyse træsorter til gulve og møbler:

 

- Vi danskere opholder os meget inde, og det er derfor altid en god idé at optimere lyset – det får også rummene til at virke større og mere luftige. Man kan optimere lyset på mange måder, for eksempel ved at gå efter lyse træsorter som eg, ask og fyrretræsplanker til gulvene, vælge vinduer uden for kraftige sprosser eller male væggene hvide. Dog kan det være en god ide at indføje kontraster til alt det lyse – for eksempel med en rå murstensvæg eller en enkelt væg som er malet i kontrastfarve, siger han.

 

3. Sikr godt håndværk

En anden vigtig pointe er at sørge for, at projekterne i boligen bliver udført korrekt. For ikke at ødelægge gode og dyre materialer, skal man derfor sikre sig, at håndværket er i orden – hvad enten man gør det selv eller får andre til det:

 

- Man kan spare mange penge ved selv at lægge gulvet eller installere et nyt køkken, men man skal vide, hvad man laver og gøre det ordentligt. Ellers risikerer man at ende med et grimt resultat og i værste fald blive nødt til at smide materialerne ud og starte forfra. Det er derfor en god idé at sætte sig grundigt ind i håndværket og produktet, inden man giver sig i kast med projektet.

 

Nogle projekter kræver desuden, at installationerne kan godkendes af autoriserede fagfolk, og det er derfor vigtigt at være særligt opmærksom ved områder som VVS, el og varme. Her er det ofte bedst at få en professionel håndværker til at gøre arbejdet.

 

4. Optimér energiforbruget

Der er ikke noget værre end at fyrre for gråspurvene, og investeringer i at sænke varmeforbruget kan også ofte betale sig – både i forhold til komfort, økonomi og klima:

 

- Man kan ofte spare mange penge hvert år ved at isolere huset ordentligt eller skifte et gammelt oliefyr ud med en moderne varmepumpe eller et jordvarmeanlæg. Fordelen ved energioptimering er, at man ofte mærker investeringen inden for kort tid, og derudover bidrager projektet også positivt til klimaet, siger Claus Nyrup Højsholt-Nielsen og tilføjer:

 

- Selvom det er bæredygtigt, skal man dog tænke sig om en ekstra gang, hvis man vil installere solceller på taget. Det er nemlig ofte ikke en særlig æstetisk løsning, og det kan i værste fald skræmme en køber væk. Hvis man vil have solceller, fungerer det bedst på et fladt tag eller et tag, hvor selve tagfladen ikke er så synlig og anlægget er mere skjult.

 

5. Det er populært – men…

Det er populært at renovere køkkenet for at forbedre hjemmet, men ifølge Claus Nyrup Højsholt-Nielsen er det ikke nødvendigvis en særlig sikker investering:

 

- Hvis man gerne vil udskifte køkkenet, fordi man er træt af det gamle, skal man selvfølgelig bare gøre det, men man skal ikke gøre det for at øge boligens værdi. Mange købere ønsker i dag at sætte deres eget personlige præg på et nyt hus eller en ny lejlighed, og her er køkkenet et meget centralt rum. Det kan dog gå i begge retninger, for nogle købere vil også gerne have et indflytningsklart køkken, men overordnet er der andre områder, som er mere sikre at investere i.