”Vi har bygget om, siden vi flyttede ind i starten af 00’erne – og bliver forhåbentlig aldrig færdige”

 

Kom med indenfor hos Julia Kleine, der er vild med varme materialer som træ og messing og synes, at det giver en helt særlig følelse af tilfredsstillelse at gøre tingene selv. Et af de seneste DIY-projekter har været at udskifte et gulvtæppe med et trægulv.

 

I en hvidmalet villa fra 1907 i den nordvestjyske landsby Nors bor Julia med sin mand Thomas og deres tre børn. Parret købte huset tilbage i 2001 og har været i gang med at renovere lige siden. Det står i det hele taget aldrig stille i familien, og Julia sætter konstant gang i nye projekter, mens Thomas hellere vil tage det et projekt ad gangen.

 

Da de flyttede ind, var haven en frugtplantage, og første projekt var derfor at fælde en helt masse æbletræer. Siden er der kommet en overetage på huset og nyt køkken og bad, så nu er det nærmest kun husets ydermure, der står tilbage. Alt undtagen tag og el har parret lavet selv. Og hænderne er godt skruet på hos det handy par.

 

Julia er oprindeligt uddannet sløjdlærer, mens Thomas er maskinsnedker. Boligindretningen bærer derfor i høj grad præg af en forkærlighed for træ og andre naturlige materialer. Flere af hjemmets vægge er fx beklædt med trælister, køkken- og badeværelseselementerne er også i træ, mens et af Julias seneste projekter er en udskiftning af et gråt gulvtæppe på 1. sal med et nyt Innoplank-trægulv fra Timberman, som indtil videre har holdt til både væltede glas, potteplanter og skramlende stoleben.

 

Boligen er indrettet i en lys nordisk stil med hvid, grå og træ som bærende elementer. Møblerne er sammensat af alt lige fra designklassikere som en Wegner-gyngestol og Louis Poulsen-standerlampe til moderne spisebordsmøbler og kreative DIY-projekter.


Tilfredsstillende DIY-projekter

Julia har altid gang i en masse forskellige renoveringsprojekter, og hun og familien er derfor vant til at have ufærdige rum. Hun mener dog ikke, at det gør noget, fordi det er sjovt at følge et projekt fra start til slut – også med det rod, der følger med.

- Det giver en helt særlig form for tilfredsstillelse at lave tingene selv, fordi man på den måde selv har haft det mellem hænderne. Det gør, at man tager mere ejerskab over hjemmet og virkelig føler, at det er personligt. Og så er det bare den bedste følelse, når man er færdig, fordi man virkelig har knoklet for det, forklarer Julia. Hun tilføjer:

- Det gør selvfølgelig også, at alt ikke er 100 procent perfekt og snorlige, så der er små finurligheder og kreative løsninger, som man ikke finder andre steder. Men det er bare med til at gøre boligen mere unik.

Julia får især mange komplimenter for de ting, som hun og manden selv laver. Det kan både være små og store DIY-projekter som fx garderobeskabe til børneværelset eller en køjeseng til ungerne, som manden selv har bygget.

- De ting, vi selv har lavet, bliver jeg aldrig træt af, fordi de er unikke og har en stor personlig betydning for mig og vores familie. Derudover bliver jeg aldrig træt af solide kvalitetselementer i indretningen som fx vores nye trægulv.

Det nye gulv er et af Julias seneste projekter. Her skiftede hun et gammelt gulvtæppe på førstesalen ud med et nyt trægulv fra Timberman.


Personlig stil med plads til familiehygge

- Det personlige er meget vigtigt for mig. Det har jeg forsøgt at bibeholde hele vejen igennem. Jeg skal altid kunne se mig selv og min familie i mit hjem. Det er førsteprioriteten, fortæller Julia.

- Det vigtigste for mig er ikke, hvad folk tænker, men at hjemmet afspejler min familie og mig. Det skal udstråle vores personlige stil og fungere til vores behov i hverdagen. Og så håber jeg, at folk umiddelbart tænker, at det er varmt, personligt og hyggeligt hjem.

Netop varmen og den personlige hygge er nøgleelementer – og det kan man ifølge Julia ikke købe sig til ved fx at hyre en dygtig indretningsarkitekt. I hendes optik handler det mere om at sammensætte forskellige ting, der har en personlig betydning eller sjov historie. Her er kreativitet bedre end penge, understreger hun, og man kan godt skabe et personligt og hyggeligt hjem, selvom man ikke tjener alverden.


Boligindretning med rød tråd

I Julias indretning skal der være en rød tråd igennem hele huset. Materialer og møbler skal derfor gerne matche på tværs af rummene, og hun vil aldrig vælge at følge en trend, hvis den ikke passer ind i resten af stilen. Hvis hun endelig udplukker nogle elementer fra en trend, skal den som minimum tilpasses resten af hjemmet.

Inspirationen henter Julia primært fra profiler på Instagram, og her er det særligt en gennemført stil, som inspirerer hende. Stilen behøver ikke nødvendigvis at ligne hendes egen, men hun skal kunne se en personlighed og en rød tråd, som præger boligen.

- Jeg kopierer aldrig et billede eller en stil, men forsøger at tilpasse elementerne i forhold til resten af boligen eller sammensætter dem med ting, som jeg har set tidligere.


Drømmen om nyt badeværelse og orangeri

I fremtiden har Julia flere forskellige drømme og planer i forhold til både hus og have, som hun gerne vil realisere i løbet af de kommende år:

- Jeg drømmer ikke om en specifik ting, men vil rigtig gerne have lavet et badeværelse mere. Det kunne være rart at have, når børnene bliver lidt større. Men det er ikke et helt billigt projekt… Derfor venter vi, til behovet og økonomien er der, siger hun og fortsætter:

- I den nærmeste fremtid har vi planer om at bygge et orangeri, som vi håber kan blive bygget til foråret. Vi vil gerne have et sted, hvor vi kan sætte os ud og nyde planterne og haven, selvom det er køligt eller regner, og her er et orangeri helt ideelt.

Se mere på Julia Kleines Instagram-profil: @julias_verden